skip to Main Content

ПОДЕМ во коалиција со ВМРО-...

Членовите на Централниот Одбор на Партијата на обединети демократи на Македонија – ПОДЕМ, ја усвоија Програмата за работа на Партијата на обединети демократи на Македонија – ПОДЕМ, како и Програмската платформа за политичко дејствување на партијата во период 2020 – 2024 година.

На седницата на Централниот Одбор, донесе и одлука, на вонредните парламентарни избори во Република Македонија, да учествува во коалицијата Обнова на Македонија предводена од ВМРО-ДПМНЕ.

Комисија за комуникации
ПОДЕМ
Скопје, 10.03.2020 година

ПОДЕМ НА 10-ти МАРТ СО КОНЕЧН...

На Седницата на Извршниот одбор на ПОДЕМ, а во присуство на претседателите на општинските организации на ПОДЕМ, свое обраќање имаше претседателот на ПОДЕМ, проф. д-р Живко Јанкуловски, во кое ги презентираше своите ставови за актуелната политичка ситуација и предизвиците со кои се соочува Република Македонија.
Посебно внимание на состанокот се посвети на текот на подготовките на партиските тела и општинските организации за претстојните предвремени парламентарни избори закажани за 12 април 2020 година.
Во раните утрински часови, се донесоа следните заклучоци:
– Да продолжат преговорите со досегашниот коалиционен партнер ВМРО ДПМНЕ, со цел изнаоѓање заедничко решение, а врз основа на програмските и стратешки интереси за Република Македонија и натамошна соработка.
– Да се превземат активности за евентуален самостоен изборен настап на предвремените парламентарни избори или во коалиција со помали политички партии со слична програмска платформа.
– Конечната одлука за настап на предвремените парламентарни избори на ПОДЕМ ќе ја донесе Централниот одбор, во вторник, 10-ти март 2020 година.

Комисија за комуникации
ПОДЕМ

Ажурирање на членството и м...

По одлуката на Извршниот одбор на ПОДЕМ, општинските организации почнаа со процес на ажурирање на членството на ПОДЕМ. Истовремено работните комисии на ПОДЕМ, со активно учество на членовите на ПОДЕМ учествуваат и во изработката на изборната програма за претстојните парламентарни избори.

За таа цел во ОО ПОДЕМ Битола, свое обраќање до членовите на ПОДЕМ, а и до пошироката битолска јавност имаше и м-р Златко Лозановски – претседател на ОО ПОДЕМ Битола.

“Наша обврска е како партија да се спротиставиме на уназадувањето кое веќе три години се врши во сите полиња од нашето живеeње- почнувајќи од: упропастеното здравство, правниот колапс, уништеното земјоделие, напуштеното образование, како и стопанство со бројни проблеми.

Би сакал да ве информирам дека од денес па се до 15 Декември во општинската организација на ПОДЕМ во нејзините работни часови ќе се одвива процесот на ажурирање на членството. За таа цел ги повикувам сите членови да го ажурираат своето членство и своите податоци со што сите би помогнале во утврдувањето на досегашните позиции и собирање на нови сили во престојната ОБНОВА ЗА МАКЕДОНИЈА.

Воедно апелирам и повикувам сите граѓани кои се незадоволни од политиките на актуелната власт – на локално и централно ниво а ги подржуваат ставовите и политиките на ПОДЕМ да ни се приклучат во нашата борба и дадат придонес со своите идеи во повторното изградување на темелните вредности во  Македонија. ” – истакна Лозановски.

ПОДЕМ со повик до граѓаните...

По денешната седница на Извршниот одбор на партијата, ПОДЕМ ги повикува своите членови, симпатизери и сите граѓани на Република Македонија, да излезат масовно на претстојните претседателски избори и да ја поддржат професорката Гордана Силјановска Давкова.

Како никогаш до сега потребно е да се излезе во што поголем број и да се избере Претседател на државата.

Со изборот на Силјановска Давкова, Република Македонија се враќа на правото и правдата, темелот на Копенхашките критериуми, почитувањето на човековите слободи, како и развојот на економијата и европските вредности.

Состанок на Централен Одбо...

На 43-тата Седница на Централниот Одбор на ПОДЕМ присуствуваше проф. д-р Гордана Силјановска Давкова –  кандидат за претседател на Република Македонија од редовите на Коалицијата за Подобра Македонија. На состанокот присутен беше и Александар Николовски – потпретседател на ВМРО ДПМНЕ.

На почетокот свое обраќање имашепретседателот на ПОДЕМ  проф. д-р Живко Јанкуловски кој во своето обраќање истакна “Убедени сме дека и со наша максимална ангажираност, но и поддршка од мнозинството граѓани на Република Македонија, конечно ќе го добиеме вистинскиот Претседател на Македонија, искусен, почитуван и борец за правото и правдата. Уште повеќе ваков профил на Претседател ни е потребен, кога знаеме што се ни се случуваше во изминзтиве две години, со доаѓањето на оваа марионетска, насилна, криминална и ненародна власт во Р. Македонија и која со невидена леснотија промени се што имаше да смени и да не остави ништо од Македонија, не обезличија и распродадоа само и само да си ги постигнат своите лични интереси, како и интересите на соседите. Убеден сум дека со доаѓањето за Претседател на Р Македонија на почитуваната професорка Гордана Силјаноска Давкова, можеме да очекуваме дека ќе направи се да ги стопира некои започнати, а сеуште недовршени предавнички проекти на сегашната власт, но и да го врати угледот , правото и правдата во Република Македонија”.

“Голема благодарност до ПОДЕМ – Партија на обединети демократи на Македонија, и навистина е битка за демократијата во Македонија, зашто далеку е од демократија она што се случува денеска во нашата држава. Јас, како што знаете ја побарав и ја добив поддршката на Конвенцијата од ВМРО ДПМНЕ, потоа исто така ја побарав и ја добив поддршката од мои колеги, ја добив поддршката и од ГРОМ, а еве вечерва и од ПОДЕМ. Мислам дека тоа значи, дека сите сме за подем кон подемократско општество, зошто така ќе бидеме поблиску до дестиницијата Европската унија, но тоа не е пат кон Брисел, туку тоа е пат – дома кон европеизација. Навистина сум допрена од атмосферата, од размената на ставовите, од љубопитноста, и со задоволство одговарав на нивните прашања. Заклучивме дека имаме слични ставови, што мислам дека е добра гаранција на следните избори, не заради мене, туку заради Македонија.”  – изјави проф. Гордана Силјановска Давкова по состанокот.

На состанокот членовите на ЦО на ПОДЕМ поставуваа актуелни прашања до кандидатот за Претседател и ги договорија идните насоки за што поуспешна изборна кампања  на претстојните претседателски избори во Република Македонија.

ПОДЕМ со целосна поддршка з...

Партијата на Обединети Демократи на Македонија – ПОДЕМ, дава јавна и отворена поддршка на проф. д-р Гордана Силјановска Давкова, кандидат за претседател на Република Македонија.

Имено, проф. Силјановска Давкова е докажана личност во својата професија како универзитетски професор, но уште повеќе како човек кој секогаш е на страната на правдата и доследното почитување на Уставот и законите во Република Македонија.

Токму сега на нашата држава и е потребен претседател кој институционално ќе се бори за исправување на националните неправди кои и се случија на Република Македонија и нејзините граѓани во изминатиот период.

Општинските организации на ПОДЕМ ќе се вклучат активно во изборната кампања за сеопфатна промоција и поддршка, со иденствена цел, проф. Гордана Силјановска Давкова биде петтиот Претседател на Република Македонија!

Советникот Тулиев со предл...

Советникот Тулиев со предлог за донирање до колегите советници од Советот во Штип.

„Одлуката ја донесовме на седница на извршниот одбор. Имаме советници во сите совети во државата и сите истапивме со ист предлог за донирање на половина од паушалот. Добро би било и пратениците да го следат нашиот пример“, појасни Тоше Тулиев, советник од ПОДЕМ во СО – Штип.

Почитувани сограѓани, член...

Почитувани сограѓани, членови и пријатели на ПОДЕМ, голема благодараност за искрената поддршка и несебична ангажираност за време на предизборните активности за локалните избори.
Во изминатиот период активистите и кандидатите на ПОДЕМ остварија бројни средби со граѓани, многу состаноци и разни дискусии.

Заедничкиот труд се валоризира со учество на претставници на ПОДЕМ во советите на дел од општините, кои во наредниот период ќе продолжат да ги бранат интересите на граѓаните, да потсетуваат на проектите кои беа ветени во минатиот период и да предлагаат решенија за подобро утре! Продолжуваме!