skip to Main Content

Одржана седница на Централ...

Партијата на обединети демократи на Македонија-ПОДЕМ, вчера во Прилеп одржа состанок на Централниот одбор.

На состанокот беа донесени организациони и програмски одлуки важни за успешно реализирање на партискатата програма за политичката 2023/24 година.
Членовите на Централниот одбор извршија избор на Извршен и Надзорен одбор на партијата, како и избор на потпретседател на партијата, а беа избрани и два партиски потсекретари.

Истовремено, Централниот одбор го избра и новиот состав на Советот на интелектуалци, главното советодавно тело на партијата составен од еминентни универзитетски професори и претприемачи. Во рамки на плодната дискусија на членовите на Централниот одбор, ПОДЕМ усвои два начелни ставови за актуелни политички прашања.
Имено, ПОДЕМ одлучно се спротиставува на актуелниот процес на уставни измени и го повикува Собранието да гласа за негово одбивање доколку не се обезбеди реципроцитет од бугарска страна.

 

ПОДЕМ исто така го реафирмира својот долгогодишен став за измена на изборниот модел за избор на пратеници во Собранието и за воспоставување на поправедниот модел на една изборна единица без изборен праг и го повикува Собранието што е можно поскоро да ја стави оваа точка на дневен ред со што конечно секој гласач ќе добие валоризација на својот глас.
Во оваа насока ПОДЕМ инсистира на предвремени парламентарни избори како единствен излез од актуелната криза.

Централниот одбор е највисоко партиско тело помеѓу два партиски конгреси и е составено од претставници на сите општински организации на партијата од сите шест изборни единици.

Трибина на ПОДЕМ: развој на ...

Во хотел “Милениум“ во Битола, партијата на обединети демократи на Македонија-ПОДЕМ, Организацијата на жени и Комисијата за образование при ОО ПОДЕМ Битола организира трибина насловена “Развој на емоционалната интелегенција кај деца и млади за надминување на агресивното однесување – Булинг“.На трибината присутвуваа претседател на ПОДЕМ, проф. Д-р Живко Јанкуловски, членови, активисти, избрани и именувани функционери и пријатели на Партијата на обединети демократи на Македонија – ПОДЕМ.На темата  “Развој на емоционалната интелегенција кај деца и млади за надминување на агресивното однесување – Булинг“ свое излагање имаше проф. д-р Марија Димовска, како претставник на академската заедница која специјализира на овие прашања.

-Оваа трибина е уште еден од честите исчекори на ПОДЕМ надвор од сивилото на дневната политика кон сензибилизирање на стручната и општатата јавност за теми кои се актуелни за граѓаните, овој пат во светло на траорните настани во соседна Србија од минатата недела.

ПОДЕМ останува доследна на својата граѓанска, центристичка определба и продолжува своите главни квалитети, академскиот и интелектуалниот капацитет да ги става во служба на отворање и решавање на прашањата пред истите да станат вистински проблеми, беше речено на трибината.

 

IV КОНГРЕС НА ПОДЕМ “OБЕДИ...

Ве известуваме дека Партијата на Обединети Демократи на Македонија  
ПОДЕМ, во 30.10.2022, го одржа Четвртиот Конгрес (Обединети за стабилна 
Македонија), во големата сала на Народниот театар во Битола, во присуство на 386 
делегати од сите Општински организации на ПОДЕМ. На Конгресот беа избрани 53 
членови на Централниот Одбор и 7 членови на Надзорниот Одбор. Истовремено 
едногласно за Претседател на ПОДЕМ беше (ре) избран проф. д-р Живко Јанкуловски. 
Во своето обраќање г-дин Живко Јанкулоски истакна Идејата за постоење на 
ПОДЕМ подразбира најпрво стабилна партиска инфраструктура во 53 општини во 
Македонија, со над 18.000 членови, со формирани и активни Организации на жени и 
млади со над 12.000 членови, со одржани конференции на млади и жени со 500, 
односно 300 делегати, значајни изборни резултати од еден до друг изборен циклус, со 
раст на довербата на граѓаните, што видливо се отчитува преку приклучувањето нови 
членови кои ја препознаа визијата и мисијата за подем на Македонија. Досега се 
одржани 3 конгреси и две конференции”. 
Понатаму претседатедлот на ПОДЕМ истакна На овој пат продолжуваме и 
понатаму, зашто цврсто веруваме и чувствуваме дека стратешката визија на ПОДЕМ за 
економски и политички стабилна, интегрирана и почитувана Македонија е реална и 
остварлива. И токму во насока на остварување на целите кои ја сочинуваат стратешката 
визија е и реализацијата на проектите од Програмата на ПОДЕМ, кои вклучуваат 
имплементација на европските стандарди во областа на земјоделството, економијата, 
социјалната политика, здравството, образованието, локалната самоуправа, 
меѓународните односи, културата, спортот и сите други области на општествено
политичко живеење и работење”. 
На конгресот присуствуваше и г-дин Тони Коњановски, градоначалник на општина 
Битола, а присутни беа и делегации од ВМРО ДПМНЕ, СПМ, ДСР, НЛП, Македонска ера 
трета, ДПТ. Пред делегатите свое обраќање имаше и Тимчо Муцунски  потпретседател 
на коалициската ВМРО ДПМНЕ, кој во своето обраќање истакна ПОДЕМ предводена од 
проф. д-р Живко Јанкуловски ќе биде дел од нашата победничка коалиција која ќе ја 
смени перцепцијата за политиката во Македонија. Време е за брзи промени кои ќе ни 
дадат надеж дека нашето знаење, труд и инвентивност можат да бидат употребени за 
создавање на поубаво утре, иднина за младите генерации и за сите оние кои сакаат да ја 
напуштат државата како резултат на политиките кои создадоа бесперспективност. 
Позитивните промени се неизбежни, а ВМРО-ДПМНЕ ќе биде предводник на 
коалицијата која ќе докаже дека Македонија може да функционира како и секоја друга 
развиена, прогресивна и просперитетна држава. 

Потврдени кандидати за сов...

На седница на Централниот Одбор на ПОДЕМ, која се одржа во Кавадарци се потврдија кандидатите за членови на советите и за градоначалници.
ПОДЕМ во дел од општините на претстојните локални избори ќе настапи како дел од коалицијата “Македонија за сите луѓе”, а во дел ќе има самостоен настап.
На истата седница беше формиран Централен изборен штаб и беа утврдени и приоритетите по општините за кои ќе залагаат кандидатите на ПОДЕМ.

ПОДЕМ со поддршка на протес...

Партијата на обединети демократи дава целосна поддршка на одржувањето на Семакедонскиот протест што ќе се одржи на 25.04.2021ва година пред Владата и Собранието на Република Македонија. ПОДЕМ со своето членство ќе даде придонес во поддршката за безусловно ослободување на неправедно осудените Македонци за настаните во Собранието на РМ од 27ми април 2017та година.

ПОДЕМ во коалиција со ВМРО-...

Членовите на Централниот Одбор на Партијата на обединети демократи на Македонија – ПОДЕМ, ја усвоија Програмата за работа на Партијата на обединети демократи на Македонија – ПОДЕМ, како и Програмската платформа за политичко дејствување на партијата во период 2020 – 2024 година.

На седницата на Централниот Одбор, донесе и одлука, на вонредните парламентарни избори во Република Македонија, да учествува во коалицијата Обнова на Македонија предводена од ВМРО-ДПМНЕ.

Комисија за комуникации
ПОДЕМ
Скопје, 10.03.2020 година

ПОДЕМ со повик до граѓаните...

По денешната седница на Извршниот одбор на партијата, ПОДЕМ ги повикува своите членови, симпатизери и сите граѓани на Република Македонија, да излезат масовно на претстојните претседателски избори и да ја поддржат професорката Гордана Силјановска Давкова.

Како никогаш до сега потребно е да се излезе во што поголем број и да се избере Претседател на државата.

Со изборот на Силјановска Давкова, Република Македонија се враќа на правото и правдата, темелот на Копенхашките критериуми, почитувањето на човековите слободи, како и развојот на економијата и европските вредности.