skip to Main Content

ПОДЕМ со поддршка на протес...

Партијата на обединети демократи дава целосна поддршка на одржувањето на Семакедонскиот протест што ќе се одржи на 25.04.2021ва година пред Владата и Собранието на Република Македонија. ПОДЕМ со своето членство ќе даде придонес во поддршката за безусловно ослободување на неправедно осудените Македонци за настаните во Собранието на РМ од 27ми април 2017та година.

ПОДЕМ го поддржува семакед...

Партијата на обединети демократи на Македонија – ПОДЕМ го поддржува Семакедонскиот митинг кој денеска се одржува во Скопје, како и сите иницијативи за одбрана на уставното име на Република Македонија.

Денеска имавме можност да го проследиме и интервјуто на Премиерот Зоран Заев за агенцијата Ројтерс, каде што извесно е дека во спорот со Грција се преговара за четири имиња. Предлозите се Република Северна Македонија, Република Горна Македонија, Република Вардарска Македонија и Република Македонија (Скопје).
Истовремено во интервјуто се вели дека граѓаните на референдум ќе го поддржат решението дококу е тоа достоинствено.

ПОДЕМ јавно прашува какво е тоа достоинствено решение, ако истото вклучува и промена на името. Од друга страна прифаќањето на едно од понудените имиња ќе повлече и промена на Уставот, што значи и промена на идентитетот и јазикот, на што ПОДЕМ категорично се спротивставува.
Оттука, ПОДЕМ повикува на разумност и зачувување на уставното име, идентитет и јазик.

Во спротивно македонскиот народ ќе мора преку протести како денешниот Семакедонски протест да го брани своето право на уставното име и да го зачува достоинството на името на Република Македонија.

Скопје 27.02.2018 год. Извршен Одбор на ПОДЕМ