skip to Main Content

Гласање на Законот за јазиц...

Партијата на обединети демократи на Македонија – ПОДЕМ ги повикува пратениците во Собранието на Република Македонија, да внимаваат кога се во прашање закони кој се од национален интерес и кој предизвикуваат вознемиреност кај сите граѓани во Македонија, поради заобиколување на уставните и регуларни процедури, каков што е сега случајот во однос на Законот за употреба на јазиците. Да се гласа и да се донесе Законот за јазици без амандманите на опозицијата значи погазување на демократијата во РМ.

Нејасно е зошто законот се турка на мала врата, зошто се прескокнуваат процедурите во Собранието, зошто не се почитува Уставот и деловникот. Нејасно е зошто на легално избран пратеник ад хок да му се одбиваат амандманите. Што во тој случај пратениците од опозицијата ќе прават во собранието.А уште поголем парадокс е тоа што од една страна се отфрлаат амандманите, од друга се бара од опозицијата да влезе во Собранието за донесување на реформските закони.

Се поставува прашањето, зошто овие пратеници да се враќаат во македонското собрание кога веќе нивниот труд со поднесените амандмани вон сите законски регулативи, се отфрлаат, не се разгледуваат и замислете од кој, од т.н нелегитимно избран претседател на Собранието. Кој во вакви услови може да гарантира дека предлозите на опозицијата воопшто ќе бидат некогаш земени во предвид и разгледувани.Потсетуваме и дека Законот за јазици се уште не обезбеди мислење од Венецијанската комисија, која требаше уште во поранешни фази да ја оценува усогласеноста со европските стандарди. И Хан и Тимоние нагласија дека овој закон не е дел од европската агенда и не е услов за земјата да добие препорака од ЕУ.

Затоа уште еднаш повикуваме да им се даде предност на реформските закони и на овозможувањето на услови кој значат реформи и економски развој на Македонија.
Го повикуваме премиерот Зоран Заев отворено да каже зошто сака па неќе, зошто знае дека не е во ред ова што го прави, а го прави ! Које притисокот врз него, од каде доаѓа што сега не се согласува и не дозволува законот да помине низ уставна и регуларна процедура.

Потсетуваме дека овој закон се носи во услови кога не може да биде поткрепен со конкретни бројки кои треба да ги обезбеди долго бараниот попис на населението.
ПОДЕМ не е против отворање на етничките заедници во македонија да ги уживаат сите права како и македонците. Но, сметаме дека не се работи во овој случај за тоа, туку во прашање е сосема нешто друго што не е од интерес ниту на албанците.

Граѓаните на Македонија гласаа за подобро утре и за подобра економска перспектива, а напротив, ова решение длабоко ни навлегува во издвојување на огромни финансиски средства издвоени од бугетот на секој граѓанин.
Затоа ги повикуваме партиите од владеачката коалиција да не го подметнуваат законот за јазици на мала врата. Трпението на граѓаните е при крај. Не ги спротивставувајте едни против други Македонците и Албанците, па и другите етнички заедници. Не е време за дополнително разгорување на страстите.

Упатуваме повик до ДУИ на разумно и смирено делување, како и на почитување на законските процедури во Собранието. Сметаме дека не требаше ад хок да се отфрли понудата на опозицијата за поддршка во собранието, со што ќе се стеснеше просторот за уцени од било која страна.

Уште еднаш повикуваме на лидерска средба во проширен состав, со учество на сите политички партии, со цел да се изнајде заеднички јазик во однос на клучните прашања кои ја засегаат европската, но и економската перспектива на Македонија.

Комисија за односи со јавност ПОДЕМ

ПОДЕМ: Законот за јазици не ...

Партијата на обединети демократи на Македонија – ПОДЕМ уште еднаш повикува на транспарентност и отвореност во однос на најважните национални прашања како што е законот за јазици и односите со соседите односно спорот со името.

Очигледно е дека Законот за јазици ја ниша владеачката коалиција на СДСМ и ДУИ. Да не дозволиме тоа нишање да ја разниша и стабилноста и перспективата на Република Македонија.

Доста е со уцени! Да не дозволиме теснопартиски интереси и уцени да ја одредуваат судбината на граѓаните на Македонија.

Затоа ПОДЕМ ги повикува и СДСМ и ДУИ со отвореност и транспарентност да стават крај на тензиите. Секакви уцени ќе се пресечат во корен ако јавно и јасно се каже што се договарало, ако отворено се каже што може, а што не може да биде производ на коалицирањето.
Транспарентоста е единствениот метод кој треба да се примени и во односите со соседите, но и дома. Затскривањата на тоа што се преговара, како со Грција, така и со ДУИ, очигледно води кон засилени апетити.
Денеска Грција ни порача дека не било доволно што Македонија ги смени таблите со имињата на аеродомот и автопатот. Отворено слушнавме дека со тоа нема да се реши проблемот со името. Каменос дури ни порача и дека Заев давал хумуристични изјави.
Во Грција веќе не не сфаќаат сериозно. А и како ќе не сфаќаат после толку отстапки?! Како да не можеше таблите да се сменат откако ќе се реши името.

Сега бараат надуставен договор, доаѓаат со дополнет нацрт… и што ли уште ќе им текне до следната недела кога Коѕијас ќе дојде во Македонија за да ги врачи новите уцени.
Сите досега направени отстапки им даваат залет и на Грција, и на ДУИ.
Доцна се укажа и на начелото на реципроцитет. Но за да не биде предоцна, сега е моментот СЕ отворено да се каже. Што му е ветено на Грција и што му е ветено на ДУИ. Македонскиот народ има право да знае кој и како му ја крои судбината.

ПОДЕМ изразува задоволство што најверојатно сега ќе се реализира лидерската средба на која што повикувавме. Но повторно потенцираме, дека лидерската средба треба да се одржи во проширен состав, односно да се вклучат сите релеванти партии.
Во време кога целата политичка ситуација во Македонија мириса на техничка влада и предвремени избори, можеби е време да се размисли за една национална коалиција. Двете најголеми политички партии, СДСМ и ВМРО ДПМНЕ да седнат на иста маса и да направат коалиција по примерот на Германија. Со тоа, заеднички еднаш засекогаш да ги одредат приоритетите за националните прашања.

Приоритет за Македонија е влезот во Европа, а не донесување на закони кои не подлежат на европско знаме, но се наметнуваат и го блокираат собранието кое треба да ги донесе вистинските европски закони.
Таа коалиција, на СДСМ и ВМРО ДПМНЕ, треба да е отворена и за албанските партии. Но тие треба да покажат дека и мислат добро на Македонија, а да не секое коалицирање да го користат за остварување на цели кои не се во заеднички интерес на сите граѓани на Република Македонија, без оглед на која етничка група припаѓаат.
На крајот на краиштата Законот за јазици и не е закон за јазици, туку е Закон за албанскиот јазик. Зарем во 21 век Македонија ќе носи закон кој не ги става во рамноправна положба сите етнички заедници.

Дури преку една ваква широка коалиција, каде никој никого нема да може да уценува, ќе се види реалната политичка моќ на партиите, која треба да извира од гласот на граѓаните.
Формирањето на таква коалиција ќе овозможи и одржување на долго бараниот попис. Да се преброиме и да видиме кој колку придонесува во оваа држава, а колку бара. Оти очигледно е дека некој бара премногу.

Со формирањето на таква коалиција, нема веќе да има како денес состојби кои не ја отсликуваат реалноста, но се манифестираат низ поделби на директорски места, уцени и земање плата по рамковен без да се оди на работа.
И сето тоа додека народот во Македонија не може да врзе крај со крај.
Зарем тоа го заслужи македонскиот народ, кој гласаше за т.н. промени кон подобро, а доби блокада од неевропски закони.
Овој народ заслужува европска перспектива. Таа може да се оствари само низ чесен и отворен пристап.

Комисија за односи со јавност
ПОДЕМ